De juiste heftruck kopen aangepast aan zijn gebruik

Besloot je om een heftruck te kopen of is je huidige truck dringend aan vervanging toe? Een heftruck kopen is een flinke investering zodat de juiste keuze maken wel erg belangrijk is. Er zijn zovele soorten heftrucks dat er altijd wel een te vinden is die bij je activiteiten past en aan je verwachtingen voldoet.

Wat is een heftruck?

Dit kleine industriële voertuig is uitgerust met een hefplatform dat omhoog en omlaag beweegt. Dit platform wordt onder de last geschoven om deze op te tillen of te verplaatsen. Vorkheftrucks worden vooral gebruikt in magazijnen en andere grote opslagfaciliteiten. Ze worden aangedreven door batterijen of verbrandingsmotoren op diesel of benzine.

Soorten heftrucks

Door de grote verscheidenheid aan soorten en modellen is het kiezen van de juiste heftruck lang niet zo makkelijk dan het eruit ziet. Heftrucks zijn niet goedkoop. Wanneer je ze slechts af en toe gebruikt kun je er beter een huren. In beide gevallen zul je toch dezelfde keuzes moeten maken uit de meest gebruikte heftrucks. Voor iedere opdracht bestaan er specifieke heftrucks met hun eigen voor- en nadelen. De volgende zijn de meest voorkomende soorten op de markt:

 • Voorlader: een voorlader kan op een tractor gezet worden waardoor deze werken kan uitvoeren die anders onmogelijk zou zijn. Als je een voorlader uitrust met een palletlepel kan uitstekend gebruikt worden als vorkheftruck.
 • Stapelaar: is essentieel bij dagelijkse hijs- en stapelactiviteiten in zowel magazijnen als in werkplaatsen
 • Vorkheftruck: kunnen zowel binnen als buiten worden gebruikt. Om er veilig mee te werken is een stabiele ondergrond onmisbaar. Vorkheftrucks zijn gebruiksvriendelijk en kunnen voor de meest uiteenlopende taken worden ingezet.
 • Hoogbouwtruck: vallen op door hun grote hefhoogte, tot meer dan 16 meter. Je vindt ze in ieder magazijn met stellingen.
 • Zijlader: met dit soort heftruck werk je makkelijker in smalle gangen. De vorken zijn aan de zijkant gemonteerd en kunnen zo brede of lange ladingen makkelijk verplaatsen.
 • Vierwegheftruck: deze heftruck rijdt in vier richtingen en wordt vooral gebruikt voor het laden en lossen van bouwmaterialen op pallets, maar ook voor hout en plaatwerk.
 • Ruw terrein heftruck: vooral geschikt voor moeilijk berijdbare terreinen. Is met zijn luchtbanden met dieper profiel stabieler en dus veiliger op oneffen terrein. Deze heftruck is wendbaarder, robuuster en duurzamer. Kan tot ladingen van drie ton makkelijk aan.
 • Verreiker: wordt vooral gebruikt in de landbouw. Zijn zo veelzijdig dat ze vaak gebruikt worden kleine kranen.
 • Reachtruck: wordt gebruikt in magazijnen om pallets met goederen op te slaan of te verplaatsen.
 • Palletwagens: deze gespecialiseerde heftrucks zijn erg compact en niet in staat grote en zware ladingen te behandelen op te tillen.
 • Orderpicktruck: wordt gebruikt voor het verzamelen en afleveren van materialen en goederen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *